Küretaj

SAMSUN KÜRTAJ | ÖZEL KÜRTAJ FİYATLARI

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?
İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için ya da kadın doğum hastalıkları ile ilgili olarak herhangi bir rahatsızlıktan dolayı gebeliğin sona erdirilmesi gerekiyorsa, bu amaçla kullanılan tıbbi yönteme kürtaj tercih edilmektedir. Kürtaj, en çok istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması konusunda ülkemizde geçerli olan yasal süre sınırı 10 haftadır. Bu belirlenen 10. haftadan sonra gebelik sonlandırılması, yani bu amaçla kürtaj yapılması, yasal anlamda suç teşkil etmektedir. Ancak eğer anne karnında bulunan bebeğin yaşamsal fonksiyonlarında bir risk varsa ve bu yaşamsal risk annenin de hayatını tehlikeye atıyorsa, doktorlardan oluşan bir kurul kararıyla 10 haftadan sonra da bu kürtaj yöntemi uygulanarak gebelik sonlandırılabilir.

Op.Dr. Ali AKKOYUNLU Kliniğimiz’de Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki İLETİŞİM butonlarından bizlere ulaşabilirsiniz.

Kanda ve de idrarda yapılan gebelik testleri ile kesinleşen hamilelik ile önce doktordan randevu alınır. Doktor gerekli muayeneleri yaparak ultrason görüntüleme ile gebeliğin haftasını ve gebelik kesesinin tam yerleştiği yeri belirler. Düzenli ilaçlar kullanıp kullanılmadığı, alerjileri olup olmadığı konusunda bilgiler alınır. Gerekli kan testleri yapılır. Doktor tarafından kürtaj işlemi için yöntem belirlenir. Kürtaj için gün belirlenir.

Kürtajın riskleri nelerdir?

Kürtaj, işinde ve alanında uzman, tecrübeli kişiler tarafından uygulanıyor ise yan etki riskleri oldukça azdır. Fakat unutulmaması gereken, kürtajın cerrahi bir girişim olduğu ve buna bağlı riskleri taşıdığıdır.

Bu riskler ise:

  • Rahim ve barsak delinmeleri
  • Kanamalar
  • Hamileliğin tahliye hiç edilemeden kalması
  • Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması
  • İşlem ardından rahim içinde enfeksiyon gelişmesi (endometrit)
  • Anesteziye kaynaklı riskler
  • Rahim içi dokunun (endometrium) hasar görmesi ya da rahim içinde yapışıklıkların oluşması (Asherman sendromu) neticesi adet görememe ya da adetlerin azalması.
  • Kürtaj sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, uygulamanın yapıldığı alanın mikroplardan arındırılmış olmasıdır. Hamileliğin tam olarak tahliye edilememesi, rahme ait anatomik farklılıklardan ya da hamileliğin çok erken bir haftada tahliye edilmesi durumları ile ilişkili olabilir. Çoğunlukla tavsiye edilen en az 7- 10 gün adet gecikmesi ardından uygulamanın başlatılmasıdır. Kürtajdan önce hamilelik, ultrason yardımıyla rahim içinde görünebilir durumda olmalıdır. Bu şekilde gebeliğin bir “dış gebelik” olmadığı da anlaşılmış olacaktır.

Kürtaj işlemi sırasında kanamalar, çoğunlukla atoni şeklinde ifade edilen rahim içeriğinin boşaltılması ardından rahim kasının iyi şekilde kasılamaması kaynaklıdır. Özellikle ileri haftalık olan gebeliklerde meydana gelen bu durum damar yolundan uygulanan çeşitli ilaçlar ve rahime uygulanan masajlarla düzeltilebilir. Kanama, rahim kasının (myometrium) kasılması ile sona erer.

Rahim içerisinde parça kalması da rahim kasının tam olarak kasılmasını engeller. Bu sebeple de kanama meydana gelebilir. Parça kalması sebebiyle yaşanan kanamalar birkaç gün sonra başlayabilmektedir.

Bu risk ve olumsuzluklar, kürtajın yapıldığı merkez ve kürtajı yapan kişinin uzmanlık alanıyla ilişkilidir.

Randevudan önce:

  • Randevudan en az 6-8 saat önce yemek yememiş olmanız gerekmektedir (yiyecek veya sıvı yok).
  • Randevunuzdan 24 saat önce ve sonra alkol veya sigara kullanmayın.
  • Varsa, reçeteli ilacınızı düzenli olarak alın.
  • Sorularınız için kürtaj kliniğimizde almış olduğu randevuda tüm sorularınızı sorup cevap alabilirsiniz.
  • Kürtaj doktorumuz ile yapılan görüşmeden kısa bir süre sonra, hemşiremiz sizi kürtaj için hazırlamanız konusunda arayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
TIKLAYIN! Bizi hemen arayın.