KÜRTAJ

Kürtaj Sonrası Kanama

Kürtaj sonrası kanama

Kürtaj sonrası adet kanaması hemen hemen her hastada görülebilen bir durumdur. Ancak bazı kanamalar hastaneye gitmeyi hatta yeniden kürtaj olmayı gerektirebilir. Bu nedenle kürtaj sonrası kanama hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ve vücudun verdiği sinyalleri doğru algılamak oldukça önemlidir.

Kürtaj sonrası kanama şiddeti her kadında aynı oranda olmayabilir. Bazı kadınlar yoğun bir kanama yaşarken bazı kadınlarda kürtaj sonrası kanama olmaması da sık karşılaştığımız bir durumdur. Bazı kadınlarda kürtaj sonrası kanama olmaz ve bu süreci sadece kürtaj sonrası kahverengi akıntı ve lekelenme ile geçirebilirler.

Kanama pıhtılı ve parçalar halinde ise ve kanamaya şiddetli kasık ağrısı da eşlik ediyorsa bu durumda acilen doktorunuzu aramanız gerekir. Kürtaj sonrası kanama şiddeti kişiden kişiye göre değişebildiği gibi gebelik haftası da kürtajdan sonra kanama şiddetinin az ya da çok olmasında önemli role sahiptir.

Kürtaj sonrası kramp şiddeti ve sıklığı gün geçtikçe azalır. Bu krampların nedeni rahimin toparlanma sürecinden kaynaklanır ve endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak gün geçtikçe azalması beklenen ve ağrı ile birlikte parçalı kanamanın da eşlik ettiği kürtaj sonrası şiddetli kramplar, kürtaj sonrası rahimde parça kalması belirtisi olabilmektedir ve acilen müdahale edilmesi gerekir.

Kürtajdan sonra ufak pıhtılar ve parçalar görülmesi normaldir. İlk bir hafta bu kanamaların görülmesi beklenen bir durumdur ve rahim içinin temizlenmesinden kaynaklıdır. Endişelenmenizi gerektiren kanama ise gittikçe şiddetlenen ve özellikle de alt karın ve kasık ağrısı ile birlikte olan kanama türüdür. Kürtajdan önce ya da sonra aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak da kanama şiddetini arttırır. Bu tip ilaçlar kullanıyorsanız bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Kürtajdan sonra ne zaman adet görürüm?

Kürtajın yapıldığı gün, son adetinizin ilk günü kabul edilir ve bir sonraki adetiniz bugünden yaklaşık 45 gün sonrası olacaktır. Kürtaj, adet düzensizliklerine sebep olan bir işlem değildir. Fakat hastanın psikolojisi kürtajdan dolayı bozulmuşsa aşırı stresli olabilir. Bu durumda adet düzeni de etkilenebilir.

Stres ile birlikte hormonal değişiklikler ve daha birçok nedenden dolayı adet gecikmesi yaşayabilirsiniz ancak 45 gün içinde adet olmamanız durumunda doktorunuzla iletişime geçmeli ve durumundan kendisini haberdar etmelisiniz. Bu süreçte doktorunuz sizi muayene etmek isteyebilir. Bu muayene sizin adet görmeme nedeninizi anlamak için oldukça önemlidir.

Kürtaj sonrası ağrı

Kürtaj sonrası ağrı işlemden birkaç saat sonra başlar. Bunun nedeni verilen anestezinin etkisinin geçmesidir. İşlem sonrasında hastanede gözetim altında iken ağrınız olması durumunda da doktorunuz gerekli müdahaleyi yaparak ağrınızın kesilmesini sağlayacaktır. Kürtajdan sonra ağrı için doktorunuzun size vereceği basit ağrı kesiciler işe yarayacaktır. Ağrı kesici aldıktan sonra istirahat etmeniz de ağrınızın tamamen kesilmesini sağlamak için faydalı olacaktır.

Kanama veya lekelenme

Kürtaj sonrası kanama normal olarak karşılanan bir durumdur ve kanamanın gün geçtikçe şiddetini azaltarak bitmesi beklenir. Kanama ilk 1-2 gün içinde yerini lekelenme şeklindeki hafif kanamaya bırakacaktır. Bazen kürtaj işlemi sonrası kanama olmaz bu da normal karşıladığımız bir sonuçtur.

Kanamanın geçmesi için kadının herhangi bir ilaç kullanması gerekmez. Kanamanın ilk hafta içinde azalmaması ve şiddetini arttırarak devam etmesi beklenmedik bir durumunun habercisi olabileceğinden hiç zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalı, mümkünse işlemin yapıldığı hastaneye değilse de en yakın kadın hastalıkları ve doğum bölümü olan bir hastaneye gitmeniz gerekir. Kürtajdan sonra aşırı kanama, rahimde parça kalması sonucu oluşumu olabilir bu da acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Kürtaj sonrası akıntı

Kürtajdan sonra kötü kokulu akıntı olması kürtaj sonrası enfeksiyon oluşumundan kaynaklı olabilir. İşlem sırasında vajina temizliği için kullanılan özel dezenfeksiyonlar vajinanın doğal florasını yani ph dengesini bozabilir. Kürtaj sonrası kötü kokulu akıntı şikayetiniz varsa doktorunuzu konu hakkında bilgilendirmeniz önemlidir. Gerekli tedavi ile sorun ortadan kalkacaktır.

Kürtajdan sonra mide bulantısı ve kusma

Kürtaj sonrası bulantı ya da kusma çok sık karşılaşılan bir komplikasyon değildir. İşlem sonrası devam eden bulantı veya kusma kendiliğinden geçecektir. Geçmemesi durumunda acilen işlemi yapan doktorunuza ya da en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.

Kürtajdan sonra ateş yükselmesi bulantı ve kusmaya eşlik edebilir. Kürtaj sonrası ateş beklenen bir durum değildir ve ateşin sebebi muhtemelen enfeksiyondur. İşlem sonrasındaki 2-3 gün sonra ateş yükselmesi oluşursa acil müdahale gerekir.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler

  • Kürtajdan sonraki ilk 15 gün cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • Kürtajı takip eden 3-5 gün içinde hamilelik belirtileri tamamen ortadan kalkacaktır. Bu süreçten daha uzun süre gebelik belirtileriniz sürerse mutlaka en kısa sürede doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
  • Kürtaj sonrası kanama süresince ayakta duş alınmalıdır. Kanama tamamen bitene kadar havuza, denize, jakuzi gibi sulara girilmemelidir. Bu enfeksiyon riskinizi arttıracaktır.
  • Kürtajdan sonra doktorunuz sizi kontrol muayenesine çağıracaktır.  Bu muayene oldukça önemlidir ve bu nedenle de mutlaka gidilmelidir.
  • Kürtaj öncesi size kan uyuşmazlığı testi yapılacaktır. Kan uyuşmazlığı tespit edilirse kürtajdan sonraki ilk 72 saat içerisinde uyuşmazlık iğnesi yaptırmanız gerekir. Bu durumda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
TIKLAYIN! Bizi hemen arayın.